Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ.

2016-06-17 20:22

Ενημέρωση που αφορά τις ενέργεις που αφορούν την λέσχη του Συλλόγου έδωσε στην δημοσιότητα το Δ.Σ του Εθνικού.Αναλυτικά:

Προς: κ. Γ. Τερζάκη,
Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο ΕΤΑΔ ΑΕ
Από: Εθνικό Όμιλο Φιλάθλων Πειραιώς Φαλήρου

Πειραιάς, 8/6/2013

Θέμα: Ακίνητο Λέσχης Εθνικού ΟΦΠΦ (ΑΒΚ 1766, σχετ. αρ. πρωτ. ΕΤΑΔ 1490/23-2-2016 και 2244/16-3-2016

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να σας απευθύνουμε προσωπικά αυτή την επιστολή καθώς αισθανόμαστε ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε νομότυπη προσπάθεια ανακίνησης των αιτημάτων μας όπως αυτά έχουν διατυπωθεί προς την υπηρεσία σας με τους εν επικεφαλίδει αριθμούς πρωτοκόλλου. Πριν μπούμε στην ουσία της υπόθεσης θα μας επιτρέψετε να κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση του συλλόγου μας.
Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1923 και έκτοτε συνεχίζει αδιαλείπτως να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη νεολαία της ευρύτερης περιοχής μας και να τιμά τη χώρα μας με τις διεθνείς επιτυχίες που έχει να επιδείξει κατά τη διάρκεια της σχεδόν αιωνόβιας παρουσίας του στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Με τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, υδατοσφαίρισης, κολύμβησης, πετοσφαίρισης, παγκρατίου αθλήματος και ρυθμικής γυμναστικής, ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΦΠΦ είναι ένας σύλλογος υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας καθώς πέντε ομάδες του πρωταγωνιστούν στα πιο πάνω αθλήματα σε εθνικές κατηγορίες, ενώ έχει να επιδείξει δεκάδες εθνικούς τίτλους σε ποδόσφαιρο, υδατοσφαίριση και κολύμβηση καθώς επίσης και ένα ευρωπαϊκό κύπελλο. Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι πολλοί αθλητές του συλλόγου μας έχουν στελεχώσει στο παρελθόν αλλά στελεχώνουν και στο παρόν τις Εθνικές Ομάδες της χώρας μας και αρκετοί από αυτούς αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Η σχέση του συλλόγου μας με την ΚΕΔ, προκάτοχο της ΕΤΑΔ, ξεκινά από τις αρχές του 2000. Με την παρούσα, επισυνάπτουμε σύντομο ιστορικό της σχέσης μας το οποίο φτάνει έως το 2009, έτος κατά το οποίο φάνηκε ότι το χρόνιο πρόβλημα της στέγασης του συλλόγου μας είχε λυθεί οριστικά. Με την επίσης επισυναπτόμενη επιστολή της η ΚΕΔ πρότεινε μεταξύ άλλων στο Δήμο Πειραιά τη δωρεάν παραχώρηση προς τον Εθνικό ΟΦΠΦ του βορείου τμήματος του ΑΒΚ 1766, συνολικής επιφάνειας περίπου 400 τμ. Στο εν λόγω μέρος του ΑΒΚ 1766 ο σύλλογός μας είχε τοποθετήσει από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας λυόμενη κατασκευή στην οποία στεγάζει έως σήμερα τα γραφεία του. Όπως προκύπτει από την απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔ με ημερ. 2-3-2000, η ΚΕΔ γνώριζε το γεγονός και μεταξύ των λοιπών όρων έθετε και το θέμα της νομιμοποίησής του χωρίς να απαιτεί την κατεδάφισή του. Για αρκετά χρόνια ο σύλλογός μας προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημα έως το 2009 οπότε και η νέα πρόταση της ΚΕΔ έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά το οποίο δεσμεύθηκε για τις απαραίτητες προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης ενέργειες. Δυστυχώς ο σύλλογός μας έχοντας κατ' αρχάς μείνει με την εντύπωση ότι το θέμα της παραχώρησης έχει λυθεί οριστικά με την από 24-6-2009 πρόταση της ΚΕΔ, δεν κατόρθωσε παρά την 7/12/2015 να επιτύχει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής ώστε να μπορεί να λύσει και το πρόβλημα της νομιμοποίησης.
Μέχρι να γίνει αυτό και επειδή ερήμην του συλλόγου μας το 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά είχε αποφασίσει την κατεδάφιση της Λέσχης μας και την παραχώρηση παρακείμενης έκτασης για την ανέγερση νέας κτηριακής εγκατάστασης (κατάσταση η οποία από οικονομικής και μόνο άποψης ήταν εκτός των δυνατοτήτων μας), ο σύλλογός μας δεν μπορούσε να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της ένταξης του υφιστάμενου ακινήτου στις διατάξεις του Ν. 4178. Σημειώνεται ότι από το 2007 η Πολεοδομία του Δήμου Πειραιά είχε επιβάλει εσφαλμένως στο σύλλογό μας πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου το οποίο δεν ήταν στην κυριότητά μας. Εδώ φυσικά συνίστανται οι ευθύνες του συλλόγου μας καθώς δεν έγιναν εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειες για την αίτηση θεραπείας ώστε να απαλλαγούμε από το πρόστιμο.
Στις αρχές του 2016 και έχοντας αφενός της εντύπωση ότι ίσχυε ακόμα η παραχώρηση του 2009 και αφετέρου το νέο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο από το Δήμο Πειραιά, προχωρήσαμε στην αίτηση με αρ. πρωτ. ΕΤΑΔ 1490/23-2-2016. Σημειώστε ότι στις αρχές του 2010 η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά μας είχε καλέσει και μας ζήτησε (και εμείς με τη σειρά μας το πραγματοποιήσαμε) να τοποθετηθεί διαχωριστικό πλέγμα μεταξύ του παραχωρηθέντος βάσει του από 24-6-2009 εγγράφου της ΚΕΔ τμήματος και του υπόλοιπου μέρους του ΑΒΚ 1766, ενισχύοντας έτσι την εντύπωσή μας ότι το θέμα της παραχώρησης είχε οριστικά λυθεί. Η κα Ζαχαράκη στις αρχές Μαρτίου μας ενημέρωσε ότι δεν κατέστη δυνατή η ανεύρεση της παραχώρησης (παρά τις σχετικές αποφάσεις της ΚΕΔ) και ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε από την αρχή σε αίτημα μισθωτήριας πλέον σύμβασης (καθώς δεν υφίσταται πλέον δυνατότητα παραχωρήσεων). Μας ενημέρωσε μάλιστα ότι στη μισθωτήρια σύμβαση θα δινόταν η εξουσιοδότηση για την ένταξη στο Ν. 4178. Προχωρώντας με αυτές τις προοπτικές, υποβάλαμε την αίτηση με αρ. πρωτ. ΕΤΑΔ 2244/16-3-2016 και μετά από δέκα περίπου ημέρες συναντηθήκαμε με τις κυρίες Φαλτσέτα και Καραγεώργου. Η κα Φαλτσέτα φάνηκε να κατανοεί το πρόβλημα και μας διαβεβαίωσε ότι έως τις αρχές Απριλίου θα έχουμε μια πρώτη ένδειξη περί του ύψους του μισθώματος ενώ θεώρησε ότι έως τις αρχές Ιουνίου θα ήμασταν σε θέση να υπογράψουμε τη σχετική σύμβαση.
Έκτοτε ο σύλλογός μας έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του αιτήματός μας. Δεν θέλουμε να σταθούμε σε κάποιες συμπεριφορές που μας ξένισαν όμως θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε για τα κωλύματα που προέβαλε η κα Κυριακοπούλου, υπάλληλος η οποία χειρίζεται την υπόθεση. Κατ' αρχάς μας είπε ότι αφού δεν υπάρχει ΦΕΚ με το νέο ρυμοτομικό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σύμβαση καθώς το νέο ρυμοτομικό μπορεί τελικά να μην εγκριθεί. Προτείναμε μια σύμβαση μικρής διάρκειας 6-12 μηνών με το υφιστάμενο ρυμοτομικό και όταν και εφόσον εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε τη διάρκεια της σύμβασης. Στη συνέχεια η κα Κυριακοπούλου μας είπε ότι δεν μπορεί να βρει το καθεστώς που διέπει την περιοχή και ο μηχανικός μας της απέστειλε ηλεκτρονικά το σχετικό ΦΕΚ 552-Δ του 1980. Επειδή η κα Κυριακοπούλου το χαρακτήρισε "δυσανάγνωστο" προσκομίσαμε το ΦΕΚ σε όσο το δυνατό καλύτερο αντίτυπο. Η κα Κυριακοπούλου μας ενημέρωσε ότι θα ήθελε και σε έγχρωμο αντίγραφο το σχετικό διάγραμμα όπου αποτυπώνεται η ευρύτερη περιοχή καθώς και το κτήριο του σωματείου μας, με θεωρημένους όρους δόμησης (αποτύπωση 2015), το οποίο μπορούσε να αναζητηθεί στο Τμήμα Τοπογραφικού & Γενικού Σχεδίου Πόλης του Δήμου Πειραιά. Επειδή δεν μπορούσε να το λάβει ηλεκτρονικά παρά μόνο με πρωτοκολλημένη αίτηση και επειδή επικαλέστηκε φόρτο εργασίας, το σχετικό διάγραμμα (φωτοαντίγραφο του οποίου είχε επισυναφθεί στην από 16-2-2016 αίτησή μας) προσκομίσθηκε από εμάς. Το νέο πρόβλημα που προέκυψε σύμφωνα με την κα Κυριακοπούλου ήταν ότι το ΑΒΚ 1766 ήταν "μπερδεμένο", χωρίς κάποια άλλη διευκρίνιση. Εννοείται ότι όλα τα εν λόγω έγγραφα έχουν ‘σκαναριστεί’ και αρχειοθετηθεί από την υπηρεσία σας.
Επειδή συνειδητοποιούσαμε ότι δυστυχώς οι "σύντομες διαδικασίες" που μας είχε υποσχεθεί η κα Φαλτσέτα δεν ίσχυαν στην πράξη και επειδή ο σύλλογός μας στις 22-6-2016 είχε προγραμματίσει τη Γενική του Συνέλευση με κύριο θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και κυρίως επειδή λόγω του προστίμου είχαν δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί μας, ζητήσαμε τουλάχιστον να μας δοθεί η εξουσιοδότηση ένταξης του ακινήτου στο Ν. 4178 με δικά μας έξοδα ώστε να διαγραφεί το πρόστιμο καθώς αυτό το θέμα ήταν (και είναι) κατεπείγον και στη συνέχεια να μας ξεκαθάριζε η υπηρεσία εάν μπορούσε και με ποιους όρους να προχωρήσει στην εκμίσθωση. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η ανταπόκριση ήταν ανύπαρκτη.
Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο ενώ μας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάποιος μας "τιμωρεί" χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο. Έχουμε προσπαθήσει να έλθουμε σε άμεση επικοινωνία μαζί σας για να σας εξηγήσουμε τα πιο πάνω αλλά έως σήμερα δεν κατέστη δυνατό. Με το παρόν προσπαθήσαμε να σας εξηγήσουμε όσο το δυνατό πιο περιεκτικά την περίπτωση του Εθνικού ΟΦΠΦ ώστε να γίνει αντιληπτό ότι ούτε κάποιο "ρουσφέτι" αιτούμαστε και πολύ περισσότερο ούτε κάτι παράνομο. Αυτό που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε άμεσα τις διατάξεις του Ν.4178 (καθώς η διατήρηση του προστίμου καθιστά για πολλούς λόγους επισφαλή την επιβίωση του συλλόγου μας) και επίσης να μας γίνει σαφές εάν προτίθεται η ΕΤΑΔ να προχωρήσει στην εκμίσθωση του ακινήτου. Θεωρώντας ότι εσείς μπορείτε να κατανοήσετε το πρόβλημα και επίσης να δώσετε λύση, αιτούμαστε μια άμεση συνάντηση ή εφόσον θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, μια οδηγία προς το αρμόδιο τμήμα της υπηρεσίας σας για την άμεση χορήγηση της αιτούμενης εξουσιοδότησης σε πρώτη φάση και την ανακίνηση της υπόθεσης στη συνέχεια.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,