Συνέντευξη της Προέδρου του Εθνικού Δώρας Ιωαννίδου

2019-02-07 20:10

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ώρα των Σπορ» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Θεοδώρου παραχώρησε η  Προέδρος του Εθνικού Δώρα Ιωαννίδου.Αναλυτικά η συνέντευξη:

Από τον Ιούνιο του 2016 βρίσκεται στην προεδρία του Εθνικού Ο.Φ.Π.Φ. η Δώρα Ιωαννίδου 

«Ο Εθνικός έχει ανάγκη από δικούς του χώρους»

 

Με αφορμή την εγκληματική επίθεση στα γραφεία του Συνδέσμου φιλάθλων του πειραϊκού συλλόγου, η Πρόεδρος του Εθνικού Ο.Φ.Π.Φ. μιλάει στην «ΩΡΑ των σπορ» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιστορικό σωματείο Το προφανές είναι η αναγνώριση του συμβάντος και η δίχως περιστροφές καταδίκη του. Είναι, ούτως ή άλλως, εύκολο για τον οποιονδήποτε να το κάνει. Ακόμη και για εκείνους που το οφείλουν εκ θέσεως.

Σε δεύτερο πλάνο, το ζητούμενο είναι η εύρεση των δραστών και η απονομή δικαιοσύνης. Ζητούμενο, που αν κρίνουμε από ανάλογες περιπτώσεις του πρόσφατου -και όχι μόνο- παρελθόντος, δεν συνοδεύεται από υψηλές προσδοκίες.

Το κρίσιμο, όμως, που προκύπτει ως συμπέρασμα από την εγκληματική επίθεση στον Σύνδεσμο φιλάθλων του Εθνικού (σ.σ. Πινέζες, Θύρα 14), στην Καστέλλα, το βράδυ της Παρασκευής, είναι πως για τον Πειραϊκό σύλλογο δεν μπορεί να θεωρείται καν δεδομένο το αυτονόητο δικαίωμα ύπαρξης και λειτουργίας του.

Σε ένα ούτως ή άλλως εχθρικό περιβάλλον, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ακόμη πιο τοξικό, άνθρωποι που δεν αλλοτροιώθηκαν, δεν παρασύρθηκαν από τον επεκτατισμό του ισχυρού της πόλης, φροντίζουν να κρατούν ψηλά την ιδέα του Εθνικού, το όνομα του οποίου στους παλαιότερους εξακολουθεί να προκαλεί δέος, αλλά στους νεότερους έχει συνδυαστεί με την εικόνα ακόμη μιας συνοικιακής ομάδας του Πειραιά...

Με αφορμή το σοβαρό περιστατικό της περασμένης Παρασκευής, η επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Ερασιτέχνη Εθνικού, Δώρα Ιωαννίδου, αποδέχθηκε την πρόσκληση της «ΩΡΑΣ των σπορ» και μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ιστορικό σωματείο, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους την αναγκαιότητα για εύρεση εκείνων των χώρων που θα δώσουν τη δυνατότητα στον Εθνικό να «μεγαλώσει» πάλι.

 

-Κα Ιωαννίδου, τι συνέβη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής; «Όπως με ενημέρωσαν, μια και είχα αποχωρήσει από το σημείο λίγο νωρίτερα, γύρω στα εκατό άτομα τα οποία είχαν αφήσει τα μηχανάκια τους σε άλλο δρόμο από εκείνον που βρίσκονται τα γραφεία των οργανωμένων φίλων του Εθνικού, κατευθύνθηκαν με κράνη και κουκούλες, κρατώντας τσεκούρια, μαχαίρια και μεγάλες πέτρες, κάνοντας μία πραγματικά αναίτια επίθεση.

Την ώρα εκείνη ευτυχώς βρίσκονταν στον χώρο λίγα άτομα, όπου παρακολουθούσαν την εκδήλωση, που είχε να κάνει με την κοπή Πίτας των οργανωμένων. Νωρίτερα ήταν αθλητές, ήταν γονείς, ήταν παιδιά. Δέχθηκαν, λοιπόν, μία επίθεση, κυρίως όσοι βρίσκονταν απέξω.

Οι υπόλοιποι κλείστηκαν μέσα, προλαβαίνοντας να μην πέσει καπνογόνο στον χώρο, γιατί είναι πολύ μικρός και θα κινδύνευαν να καούν ζωντανοί!

Ένας από τους φιλάθλους που ήταν έξω, μαχαιρώθηκε, ευτυχώς όχι σοβαρά τελικά. Οι δράστες έσπασαν την πόρτα του συνδέσμου, έσπασαν αυτοκίνητα, έσπασαν τζαμαρίες, έσπασαν πολυκατοικίες διπλανές και όλα αυτά χωρίς λόγο! Δεν προκαλέσαμε, δεν είχε υπάρξει κάτι προηγουμένως».

 

-Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιο κίνητρο;

«Πέρα από τον φανατισμό και την τυφλή βία που χαρακτηρίζει αυτά τα άτομα, όχι κάτι άλλο. Δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο που έγινε όλο αυτό. Δεν ενοχλούμε και ξαφνικά υπάρχει αυτή η τρομοκρατία.

Ο Εθνικός πάει για συγκεκριμένο σκοπό φέτος. Μας ενδιαφέρει να ξεφύγουμε από την Κατηγορία που είμαστε. Αν μας αφήσουν να το πετύχουμε, καλό θα είναι.

Δυστυχώς, όμως, καλλιεργείται στις τάξεις των ομάδων αυτός ο χουλιγκανισμός, ο οποίος δεν μπορεί κιόλας να ελεγχθεί. Ακόμη κι αν θέλουν κάποιες φορές να τον ελέγξουν, δεν γίνεται. Ειδικά όταν μιλάμε για χιλιάδες κόσμου σε μία ομάδα.

Το θέμα είναι για ποιο λόγο έχουν δημιουργηθεί αυτές οι ομάδες ανθρώπων. Είναι ένα πρόβλημα που πιστεύω πως δεν θα λυθεί ποτέ γιατί εξυπηρετεί καταστάσεις».

 

-Έχετε κάνει κάποια ενέργεια σαν επίσημος Εθνικός;

«Δεν προχωρήσαμε σε μήνυση κατά αγνώστων. Δεν ήθελαν και τα παιδιά. Θα μπορούσε κάλλιστα ο τραυματίας να το κάνει. Δεν ήθελε, όμως. Θέλαμε όλοι να τελειώσει εδώ».

 

-Πήρατε αντιδράσεις για το περιστατικό από τους παρευρισκόμενους;

«Είναι λογικό όσοι ήταν εκεί να φοβήθηκαν πάρα πολύ. Σε κάποια άλλη εκδήλωση που θα πρέπει να συγκεντρωθούμε και να φοράμε διακριτικά του Εθνικού, πιθανόν να υπάρχει ένα κλίμα ανησυχίας. Αλλά δεν γίνεται να ζούμε με αυτό το αίσθημα. Θα το ξεπεράσουμε κι αυτό».

 

-Θα διαβάσατε τη δήλωση καταδίκης του Δημάρχου Πειραιά, κου Γιάννη Μώραλη. Σας κάλυψε;

«Καταδίκασε το γεγονός και θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε να κάνει και κάτι άλλο. Ο οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος αυτό θα έκανε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος δήμαρχος που θέλει τη βία στην πόλη του. Το θέμα είναι, βεβαίως, πως μπορεί κανείς να διαφυλάξει την ηρεμία και την ασφάλεια των πολιτών. Πως μπορεί ο Δήμαρχος, σε συνεργασία βέβαια με την Αστυνομία να διαφυλάξουν την ηρεμία, να εμποδίσουν τέτοια γεγονότα και να μας εξασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει κάτι τέτοιο»;

 

-Οι πιο παλιοί θυμούνται έναν άλλον Εθνικό, που πρωταγωνιστούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αναρωτιούνται αν μπορεί να μεγαλώσει πάλι και να επανέλθει στην πρώτη κατηγορία της χώρας...

«Όλα αυτά θα γίνουν όταν ο Εθνικός αποκτήσει δικούς του χώρους. Δικό του γήπεδο, δικές του αθλητικές εγκαταστάσεις. Μόνο τότε θα μπορέσει να γίνει ο δυνατός Εθνικός του παρελθόντος. Δεν έχουμε καν δικά μας γραφεία! Για τα γραφεία που στεγάζεται ο Ερασιτέχνης στο Μικρολίμανο, πληρώνουμε ενοίκιο και, μάλιστα, υψηλό! Αν δεν λυθεί το γηπεδικό, δεν πρόκειται ο Εθνικός να σηκώσει κεφάλι».

 

-Υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο;

«Περιμένουμε να μας ενημερώσουν. Μόνο αυτό μπορώ να σας πω. Προσπαθούν από τον Δήμο όσο τους αναλογεί. Η έκταση που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Πειραιά στο Σχιστό, δυστυχώς δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στον Δήμο Πειραιά. Υπάρχουν ορισμένοι που διεκδικούν κάποια στρέμματα και γι' αυτό ο Δήμος Πειραιά βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη. Θεωρώ ότι αν ήθελε η Πολιτεία να λύσει το θέμα του Εθνικού, θα μπορούσε να το έχει λύσει.

Έχουμε την όρεξη να το τρέξουμε, θέλουμε να ασχοληθούμε με αυτό, πρέπει όμως και να μας βοηθήσουν».

 

-Πως είναι τα πράγματα με τη στέγαση των υπολοίπων τμημάτων;

«Πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για το κολυμβητήριο. Ιδίως στο Κολυμβητήριο 'Πέτρος Καπαγέρωφ' που ανήκει στη Γ.Γ.Α., είναι τεράστια τα ποσά. Δεν μπορούμε να τα πληρώνουμε πλέον! Φέτος, μάλιστα, είχε κλείσει κάποιους μήνες, διότι έπρεπε να γίνουν ορισμένες επισκευές, με συνέπεια να ανοίξει τον Νοέμβριο

Όταν δεν ανοίγεις τον Σεπτέμβριο που είναι όλες οι εγγραφές και ανοίγεις τον Νοέμβριο, έχεις χάσει τουλάχιστον το 40 με 50% των παιδιών, που θα πάνε σε άλλα κολυμβητήρια. Δεν γίνεται μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδος να είναι σε τόσο υψηλό ενοίκιο, όταν όλες οι ομάδες της χώρας κολυμπάνε δωρεάν στα κομυμβητήρια».

 

-Έχετε κάνει κάποια προσπάθεια μήπως αλλάξει κάτι;

«Κάθε χρόνο υποχρεωνόμαστε να κάνουμε σύμβαση με τον Άγιο Κοσμά, όπου ανήκει το Κολυμβητήριο. Εννοείται πως δεν έχει υπάρξει κάτι διαφορετικό ως προς τις χρεώσεις. Κάνουμε τώρα μία προσπάθεια και θεωρώ ότι θα έχουν τη θέληση να βοηθήσουν από την Πολιτεία. Θα κάνω σύντομα ένα ραντεβού και πιστεύω ότι θα είναι διαλλακτικοί και θα συναινέσουν ώστε να σταματήσουν αυτές οι υπέρογκες χρεώσεις.

Υπάρχει από πέρσι κάποια οφειλή, όμως θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση, διότι να μείνει ο Εθνικός έξω από το κολυμβητήριο του Πειραιά, θα είναι σκάνδαλο. Δεν νομίζω ότι θα ωφελήσει κανέναν αυτό».

 

-Ίσως όλα αυτά να είναι και θέμα ψήφων...

«Ο Εθνικός δεν έχει πολιτικοποιηθεί, δεν παίρνει κανενός το μέρος, δεν θέλει να στιγματιστεί. Ο Εθνικός θα είναι με όποιον τον βοηθήσει, ειδικά στο θέμα του γηπέδου, από την άποψη ότι όποιος το κάνει, θα έχει ενδιαφερθεί για τον Εθνικό. Από εκεί και πέρα, σαν πρόεδρος δεν μπαίνω στο παιχνίδι των πολιτικών. Ποτέ δεν το έχω ασπαστεί αυτό, ούτε πρόκειται να το κάνω τώρα. Ούτε για τον Εθνικό, ούτε προσωπικά σαν άνθρωπος».

 

-Σε ποια αθλήματα έχει τμήμα ο Ερασιτέχνης Εθνικός; Γενικώς, είστε ικανοποιημένη από την λειτουργία και την πορεία τους;

«Πέρα από το τμήμα ποδοσφαίρου, που βρίσκεται και αυτό σε εμάς, έχουμε τμήματα κολύμβησης, ανδρικής και γυναικείας υδατοσφαίρισης, μπάσκετ, βόλει, ρυθμικής γυμναστικής και παγκράτιο. Ο υγρός στίβος πάει πάρα πολύ καλά, ως ένα από τα παραδοσιακά τμήματα του σωματείου. Βέβαια, λόγω έλλειψης χρημάτων και κακών διοικήσεων τα τελευταία χρόνια, σίγουρα δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε να είναι. Παρ' όλα αυτά, είναι αξιοπρεπέστατος, ενώ και στην κολύμβση είμαστε στις τρεις καλύτερες ομάδες της Ελλάδος.

Στη γυναικεία υδατοσφαίριση είμαστε τρίτοι. Όταν όλο αυτό το προσπαθείς με πενιχρά μέσα, είναι άθλος. Στο ποδόσφαιρο γίνεται μία τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και από πέρσι πιο στοχευμένα για να ανέβει η ομάδα κατηγορία. Έχουμε πάρα πολλά παιδιά στις ακαδημίες του ποδοσφαίρου, όπου γίνεται εξαιρετική δουλειά από τον κο. Γρηγοριάδη. Βλέπεις παιδάκια στην πόλη σου να φοράνε την μπλούζα του Εθνικού. Τι πιο ωραίο! Γίνεται εξαιρετική δουλειά στις ακαδημίες του βόλει και αυτό είναι ελπιδοφόρο γιατί θα οδηγήσει πάλι στη δημιουργία ανδρικού και γυναικείου τμήματος.

Το μπάσκετ αυτή τη στιγμή παίζει στην Α2 Κατηγορία. Μέχρι και μία μέρα πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, δεν είχαμε καταφέρει καν να φτιάξουμε ομάδα. Είχα δηλώσει την ομάδα στην Α2 γιατί δεν ήθελα να πέσει δύο κατηγορίες χαμηλότερα. Με πολύ μεγάλο κόπο η ομάδα παίζει εκεί, αν και θα πέσουμε. Έστω κι έτσι, όμως, χάσαμε μόνο μία κατηγορία».

 

-Έχετε στηρίγματα;

«Ο Ερασιτέχνης Εθνικός αντιμετωπίζει πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα. Δυστυχώς χορηγίες δεν υπάρχουν. Έχουν σταματήσει, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, όπου όλα είναι αλυσίδα. Οταν δεν μπορεί ο γονιός να πληρώσει τη συνδρομή του κάθε μήνα, αναλόγως κι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε τις εισπράξεις για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Παράλληλα, υπάρχει μία αδιαφορία από αρκετούς Εθνικούς. Είναι, βέβαια, και απογοητευμένοι με τη σημερινή κατάσταση. Ίσως και να μην μπορούν οικονομικώς. Σίγουρα, όμως, είναι αδιάφοροι. Δεν είναι κοντά στα δρώμενα, παρακολουθούν από απόσταση και κακοπροαίρετα πολλές φορές. Αυτό είναι μια μάστιγα για τον Εθνικό».